Fysiotherapie na Covid-19 besmetting

Een besmetting met het Coronavirus (COVID-19) kan forse impact hebben op uw gezondheid en daarmee ook uw dagelijks functioneren. Het is belangrijk om na een ziekenhuisopname zo snel mogelijk te starten met fysiotherapie.

Nu zijn er natuurlijk ook mensen die wel een besmetting van het Coronavirus hebben doorgemaakt maar niet in het ziekenhuis zijn opgenomen. Ook dan kunt u verandering / problemen ervaren waardoor begeleiding van een fysiotherapeut nodig kan zijn. Bijvoorbeeld doordat u langdurig inactief bent geweest.

VMfysio is aangesloten bij het Longnetwerk van Amsterdam (LoRNA) en hierdoor gespecialiseerd in het behandelen van mensen met longproblemen. Daarnaast zijn onze geriatrie fysiotherapeuten speciaal opgeleid in het behandelen van de kwetsbare mensen en hebben wij scholing gevolgd die gericht is op COVID-19.

De beroepsgroep van fysiotherapeuten (KNGF) heeft een richtlijn ontwikkeld voor het behandelen van patiënten die klachten hebben als gevolg van COVID-19, dit vormt samen met de gevolgde scholing de basis van ons revalidatieprogramma.

Lees verder

Fysiotherapie na ziekenhuisopname

Na uw opname in het ziekenhuis zal de revalidatie vaak starten in een revalidatiecentrum, maar ook in de periode daarna kan het zijn dat u nog moet werken aan uw herstel. Veelal zult u adviezen krijgen vanuit het ziekenhuis hoe u stap voor stap uw dagelijkse activiteiten weer kunt gaan opbouwen, maar mogelijk heeft u toch wat hulp nodig hierbij.

Het voortzetten van fysiotherapie in de thuissituatie kan u hierbij helpen. De fysiotherapie zal zich primair richten op het verbeteren van het fysiek functioneren in de thuissituatie, afhankelijk van uw klachten en hulpvraag zullen we voor iedereen een specifiek plan maken.

Veel voorkomende klachten na ziekenhuis opname (tgv het Coronavirus) waarbij de fysiotherapie een grote rol speelt:

 • problemen met de longfunctie/ ademhaling;
 • spierzwakte door langdurige inactiviteit;
 • verminderde conditie / uithoudingsvermogen;
 • algehele vermoeidheid;
 • problemen met uitvoeren van dagelijkse activiteiten in/om huis;
 • pijnlijke of stijfheid van gewrichten door langdurige inactiviteit.

Overige klachten die u kunt ervaren (waarvan de paramedici binnen ons medisch centrum aanwezig zijn om u hierbij te helpen):

 • veranderingen in geheugen/ concentratie e.d.;
 • afvallen, slechte voedingstoestand;
 • angst en/of onzekerheid.

NB: indien u niet bent opgenomen in het ziekenhuis maar u wel ziek bent geworden vanwege het Coronavirus kunt u één of meerdere van bovenstaande klachten ervaren. Grote kans dat ook dan de fysiotherapeut, of een andere therapeut, u hierbij kan helpen.

Intake en behandeling fysiotherapie

Doordat er nog veel onduidelijk is over de langdurigheid van besmettelijkheid en eventuele kans op herbesmetting zullen wij werken volgens de richtlijnen vanuit het RIVM en onze beroepsgroep (KNGF) om zo uw en onze veiligheid te bewaken.

De intake zal hierdoor in eerste instantie telefonisch of via een E-consult gebeuren om zo alvast een beeld te krijgen van uw klachten en hulpvraag.

De behandeling is per cliënt op maat gemaakt. Afhankelijk van de problemen die u ervaart zal de behandeling, door middel van training en coaching/advisering,  zich voornamelijk richten op oa:

 • verbetering van ademhaling en ademspierkracht;
 • verbetering van dagelijkse activiteiten en bewegingen in/om huis;
 • verbetering van spierkracht;
 • verbetering van conditie en algehele vermoeidheid;
 • verbetering van functie en beweeglijkheid van gewrichten;
 • gedoseerd opbouwen van dagelijkse activiteiten.

  Voor nu zal de behandeling i.v.m. besmettingsgevaar, en op advies van het RIVM, zo veel mogelijk door ons op afstand via E-consulten worden gedaan. Wanneer dit echt niet mogelijk is en wij u thuis moeten bezoeken, en zal de fysiotherapeut in overleg met de verwijzend (huis)arts het besmettingsgevaar bespreken en in overleg het beleid bepalen.

Kwaliteit

De behandeling zal uitgevoerd worden door onze gespecialiseerde therapeuten. Zij zijn specialistisch opgeleid en hebben de scholing gedaan gericht op fysiotherapie na Corona en ziekenhuisopname.

Wij houden de ontwikkelingen van het RIVM in de gaten, voor nu ziet het eruit dat deze maatregelen tot 20 mei van kracht zijn. Indien wij dit eerder kunnen aanpassen brengen wij u hiervan op de hoogte via onze website.

Heeft u vragen of wilt u in contact komen met ons? Wij zijn het beste te bereiken via:
Mail: info@vmfysio.nl
Telefoon: 020-6618378.
Indien u de voicemail krijgt spreek dan uw naam en telefoonnummer in, dan bellen wij u z.s.m. terug.

Bron: www.kngf.nl