Manuele Therapie

De manueel therapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die na de opleiding fysiotherapie een 3-jarige masteropleiding heeft afgerond. Hierdoor heeft de manueeltherapeut meer kennis en vaardigheden ontwikkeld op het gebied van pijnklachten aan de wervelkolom en andere gewrichten in het lichaam.
Wat is manuele therapie?

De manueel therapeut is een expert in het onderzoeken en of beperkingen aan en rondom gewrichten. Het doel is het vergroten van de bewegelijkheid van de gewrichten en daarmee afname van de pijn. Voorbeelden van klachten die hiermee behandelen van pijnklachten en behandeld kunnen worden zijn pijn of beperkingen aan de nek, rug, schouder en hoofdpijn.

manuele-therapie-amsterdam
Wat doet een manueel therapeut?

De manueeltherapeut gebruikt technieken met als doel om u beter te laten bewegen met minder pijn. Daarnaast vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met oefeningen en advies over bewegen. Het effect van manuele therapie is vaak direct merkbaar.

Wanneer manuele therapie?

In het dagelijkse leven kan pijn kan ontstaan door beperkingen in de gewrichten of wervelkolom. Een behandeling door een manueel therapeut kan dan een sterke vermindering van pijnklachten opleveren en een verbetering in bewegelijkheid.

De manueel therapeut kan de volgende klachten behandelen:

  • Hoofd- en nekpijn met slecht bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Hoge rugklachten, ook in combinatie met rib en borstpijn
  • Lage rugklachten, ook met uitstraling naar de benen
  • Hoofdpijn door spierspanning en stijfheid in de nek
  • Bepaalde vormen van duizeligheid
  • Heupklachten
  • Pijn en stijfheid in de schouder

Meer informatie hierover vindt u hier: Nederlandse vereniging voor manuele therapie.

Manuele therapie bij VMfsio

Onze manueel therapeuten zijn allemaal Master of science afgestudeerd, wat ze in staat stelt om de laatste wetenschappelijke informatie goed te interpreteren en toe te passen tijdens hun behandeling. Hun behandelgemiddelde ligt lager dan gemiddeld binnen de fysiotherapie.

Vergoeding

U kunt zonder verwijsbrief van de huisarts een manueel therapeut bezoeken voor een behandeling. De zorgverzekering vergoedt de behandeling van bepaalde chronische aandoening vanuit de basisverzekering vanaf de 20e behandeling. Voor niet-chronische klachten heeft u een aanvullende verzekering nodig om een vergoeding te krijgen.

Intake

Bij een screening of intake onderzoekt onze manueel therapeut of hij u met deze techniek kan helpen. Goede om te weten: het resultaat van de behandeling is ook afhankelijk van uw eigen inzet.

Manuele therapeuten

Fysio-/manueeltherapeut:
Maarten Melief, MSc

Maarten Melief

Fysio-/manueeltherapeut:
Robert Vlek, MSc

Robert Vlek

Fysio-/manueeltherapeut:
Bouke Hepkema, MSc

Bouke Hepkema - manueel therapeut

Fysio-/manueeltherapeut:
Marten Elzinga, MSc

Marten Elzinga Fysiotherapeut

Fysio-/manueeltherapeut:
Pepijn Schalkwijk, MSc

Pepijn Schalkwijk fysiotherapeut

Maak een afspraak

7 + 12 =